آزمایشگاه اپیدمیولوژی لیساویروس ها
مدیر آزمایشگاه: دکتر روزبه بشر
دکتر فیروزه فرح تاج (سوپروایزرآزمایشگاه)، نرگس رستمی(کارشناس آزمایشگاه)، احمد محمدمیرزایی(کارشناس آزمایشگاه).
حوزه فعالیت: در این آزمایشگاه تشخیص روتین هاری بر روی نمونه های مغز حیوانی و انسانی مشکوک به هاری که از سراسر کشور به بخش تحقیقات و رفرانس هاری ارسال می گردد با روش استاندارد طلایی تشخیص هاری FAT(Fluorescent antibody test) مورد ارزیابی کیفی قرار گرفته و در صورت منفی شدن این تست ، از روش MIT ( تست تلقیح به موش) استفاده می شود. نتایج این تست ها به طور روزانه به آزمایشگاه های درخواست کننده ارسال می شود.
برای نمونه های انسانی و در شرایط خاص برای نمونه های حیوانی حساس پس از تشخیص ملکولی لیسا ویروس ها و هاری به روش RT- PCR یا Real Time PCR، توالی ژن نوکلوکپسید ویروس تکثیر شده و پس از تعیین توالی این ناحیه ژنی، توالی ها مورد بررسی فیلوژنتیک قرار گرفته و ژنوتایپ و کلید ویروسها بدست می آید. پراکندگی و قرابت این توالی ها با توالی های موجود از میزبان های متفاوت ایرانی و خارجی مورد ارزیابی می گیرد. در حال حاضر اپیدمیولوژی مولکولی ویروس هاری در استان های آذربایجان غربی ، استان های هرمزگان و بوشهر در حال انجام و بررسی می باشد.
از وظایف دیگر این آزمایشگاه تهیه آمار سالانه حیوانی گزیدگی ، مجروحین و تلفات انسانی، حیوانات مثبت از نظر هاری به تفکیک نوع حیوان، اهلی و وحشی می باشد. همچنین پراکندگی بیماری هاری در نقاط مختلف جغرافیای کشور در انسان و حیوانات مختلف نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در این رابطه نقشه های GIS مختلف در مورد پراکندگی بیماری هاری در این آزمایشگاه توسط آقای دکتر بشرتهیه می گردد.